يادداشت پايگاه خبري تحليلي پيرغار؛
چکيده :
کودتايي که طي آن قرار بود با همکاري فرماندهان سابق ارتش شاهنشاهي ، نيروهاي ساواک ، گروه هاي ضد انقلاب ، متحدين آمريکا در منطقه و به مدد کمک هاي مالي ، نظامي و فني آمريکا جمهوري اسلامي ساقط و بختيار آخرين نخست وزير رژيم سابق به قدرت بازگردد کشف و خنثي شد .
دانشجويان مسلمان پيرو خط امام در اطلاعيه اي تاکيد کردند : اسلام سازمان مجاهدين خلق [منافقين ] در متن جريان اسلامي امت اسلام نيست ، اسلام اين سازمان در عمق و ريشه چيزي جز مارکسيسم نيست .
ارگان حزب توده اعلام کرد : ناتو 9 ميليون دلار به بهانه دفاع از خلق کرد در اختيار عبدالرحمن قاسملو قرار داده است .
پس از مدتها که واحد هاي لشکر 64 اروميه و ژاندارمري بلندي هاي اطراف اشنويه را در تصرف داشتند اطلاع رسيد که افراد ژاندارمري جمهوري اسلامي ايران با پشتيباني ستون هاي لشکر 64 اروميه به طور مسالمت آميز و بدون هيچ گونه درگيري وارد اشنويه شدند .
دفتر تحکيم وحدت و سازمانهاي دانشجويان مسلمان دانشگاه ها و مدارس عالي کشور در رابطه با اشغال سفارت ايران در پاريس توسط گروهي از دانشجويان بيانيه اي صادر و از اقدام آنان حمايت کردند .
رژيم بعث عراق حجت الاسلام والمسلمين شيخ عبدالامير الساعدي نماينده آيت الله شهيد صدر در عراق را زير شکنجه به شهادت رساند .
فخرالدين حجازي : سپاه پاسداران انقلاب اسلامي تاکنون 1037 شهيد داده است و همچنين ارتش و ژاندارمري جمهوري اسلامي ايران با نهايت قدرت نبرد مي کند ولي ما شنيده ايم که تعداد هفت هزار مهاجم در اطراف کرمانشاه و در جنگلها متمرکز شده اند .
اعضاي کميسيون غارت اموال بانک مرکزي عليه رئيس کل اين بانک به اتهام انتصاب عوامل اسرائيل در بانک مرکزي به دادستان انقلاب اسلامي ايران اعلام جرم کردند .
اسکناس هاي5 و 10 و 5 هزار ريالي رژيم گذشته که با عکس شاه مخلوع در جريان بوده است از تاريخ پنجشنبه 19 تير تا پايان روز پنجشنبه دوم مرداد جمع آوري خواهد شد و از روز 3 مرداد از درجه اعتبار ساقط مي گردد .
کودتاي نوژه کشف و خنثي شد
کودتايي که طي آن قرار بود با همکاري فرماندهان سابق ارتش شاهنشاهي ، نيروهاي ساواک ، گروه هاي ضد انقلاب ، متحدين آمريکا در منطقه و به مدد کمک هاي مالي ، نظامي و فني آمريکا جمهوري اسلامي ساقط و بختيار آخرين نخست وزير رژيم سابق به قدرت بازگردد کشف و خنثي شد .در روزهاي آينده اطلاعات گسترده تري از اين کودتاي نافرجام منتشر خواهد شد
اسلام مجاهدين اسلام مارکسيستي است
دانشجويان مسلمان پيرو خط امام با توجه به سخنان رهبر انقلاب اسلامي در اطلاعيه شماره 107 مواضع خود را در باره سازمان مجاهدين خلق اعلام کردند .در بخشي از اين اطلاعيه آمده است : ما معتقديم پس از افشاگري هاي امام در باره ماهيت سازمان مجاهدين خلق عده اي بي شمار از اعضاي و هواداران سازمان به آغوش اسلام و امت اسلامي بر مي گردند و باقيمانده آنان به سرنوشت چريک هاي فدايي خلق در برابر انقلاب اسلامي محکوم خواهند شد چه رسما مواضع مارکسيستي خود را اعلام کنند يا همچنان مخفي نگه دارند ، دلائل و شواهدي بسيار هست که غير اسلامي بودن اسلام سازمان و مباني آن را بر ملا مي کند و پرده از روي ماهيت غيراسلامي سازمان بر مي دارد .در ادامه اين اطلاعيه تاکيد شده است : اسلام سازمان مجاهدين خلق در متن جريان اسلامي امت اسلام نيست ، اسلام اين سازمان در عمق و ريشه چيزي جز مارکسيسم نيست . (2)
کمک 9 ميليون دلاري ناتو به قاسملو فاش شد
ارکان حزب توده در شماره امروز خود بخش مهمي از توطئه هاي مشترک پيمان ناتو و عمال ضد انقلاب در کردستان پرده برداشت . در اين نشريه اعلام شده است که ناتو 9 ميليون دلار به بهانه دفاع از خلق کرد در اختيار عبدالرحمن قاسملو قرار داده است .نامه مردم خاطرنشان کرده است قاسملو مدت ها است که در ارتباط با آمريکا ، آلمان غربي ، ناتو و رژيم بعث عراق به اين نقشه عمل مي کند . (3)
نيروهاي ژاندارمري بدون درگيري وارد اشنويه شدند
حجت الاسلام افسري مسئول دفتر تبليغات امام در سنندج به خبرگزاري پارس گفت : شهر مريوان کاملا آرام است و طبق گزارش فرمانده پادگان اطراف شهر مريوان تا ده کيلومتري پاکسازي شده است .وي افزود : مايحتاج مردم مريوان نيز به اين شهر حمل شده است . گفتني است در درگيري هاي صبح ديروز هنگام ادامه عمليات پاکسازي روستاهاي اطراف مريوان يک پاسدار به شهادت رسيد . (4)
بر اساس گزارش هاي رسيده همچنين در عمليات پاکسازي محور سنندج- ديوان دره يک درگيري شديد بين نيروهاي انتظامي و ضد انقلاب رخ داد که طي آن سه تن از مزدوران حزب دمکرات دستگير و عده زيادي از مهاجمين نيز کشته شدند .گزارش ديگري نيز حاکيست پس از مدتها که واحد هاي لشکر 64 اروميه و ژاندارمري بلندي هاي اطراف اشنويه را در تصرف داشتند اطلاع رسيد که افراد ژاندارمري جمهوري اسلامي ايران با پشتيباني ستون هاي لشکر 64 اروميه به طور مسالمت آميز و بدون هيچ گونه درگيري وارد اشنويه شدند .هنگام ورود نيروهاي نظامي و انتظامي به اشنويه امام جمعه ، بخشدار ، روحانيون و معتمدين شهر از واحدها استقبال کردند . (5)
دفتر تحکيم وحدت از اشغال سفارت ايران حمايت کرد !
دفتر تحکيم وحدت و سازمانهاي دانشجويان مسلمان دانشگاه ها و مدارس عالي کشور در رابطه با اشغال سفارت ايران در پاريس توسط گروهي از دانشجويان بيانيه اي صادر و از اقدام آنان حمايت کردند .در اين اطلاعيه سخنان اخير امام در ضرورت طاغوت زدايي دليل حمايت از اشغال سفارت ايران در پاريس اعلام شده است ! (6)
نماينده آيت الله صدر در عراق به شهادت رسيد
در حالي که رژيم بعث عراق فروردين ماه سال جاري آيت الله صدر را دستگير و به شهادت رسانده بود امروز از استان العماره عراق خبر رسيد که حجت الاسلام والمسلمين شيخ عبدالامير الساعدي نماينده آيت الله شهيد صدر زير شکنجه در سازمان امنيت صدام به شهادت رسيده است . (7)
انتقاد شديد حجازي از وزارت ارشاد ملي
فخرالدين حجازي نماينده تهران در مجلس شوراي اسلامي طي سخناني در جلسه علني امروز مجلس با اشاره به وقايع کردستان اظهار داشت : سپاه پاسداران انقلاب اسلامي تاکنون 1037 شهيد داده است و همچنين ارتش و ژاندارمري جمهوري اسلامي ايران با نهايت قدرت نبرد مي کند ولي ما شنيده ايم که تعداد هفت هزار مهاجم در اطراف کرمانشاه و در جنگلها متمرکز شده اند .
وي ادامه داد : آنها چادرهاي سياه چوپاني نصب کرده اند و در پشت آن چادرها سنگرهاي بتون آرمه به وجود آورده اند ، آنها مي خواهند که قدرت ما را در غرب بشکنند و تا مي توانند به تضعيف ارتش جمهوري اسلامي بپردازند.حجازي با اشاره به حمله شديد رسانه هاي فارسي زبان وابسته به آمريکا و ديگر دشمنان ملت ايران عليه انقلاب اسلامي گفت : راديوها و رسانه هاي گروهي غرب به ما حمله مي کنند و حتي روزنامه هاي فارسي به حد وفور در خارج از کشور منتشر ميشود و من نميدانم وزارت ارشاد ملي در برابر اين همه حملاتي که به اين کشور و به اين انقلاب ميشود چه پاسخي داده است.(8)
اعلام جرم عليه رئيس بانک مرکزي
اعضاي کميسيون غارت اموال بانک مرکزي عليه رئيس کل اين بانک به اتهام انتصاب عوامل اسرائيل در بانک مرکزي به دادستان انقلاب اسلامي ايران اعلام جرم کردند .بنا بر اين گزارش رضا وزيري و مهناز صادق نوبري که داماد و خواهر رئيس کل بانک مرکزي هستند از اعضاي موثر يک شرکت اسرائيلي بوده و امور محوله اعضاي شرکت را که اکنون فراري مي باشند در بعد از انقلاب را انجام مي داده و رئيس کل بانک مرکزي اين دو نفر را سرپرست کميسيون بررسي غارت اموال مي کرده است . (9)
اسکناس هاي 5 هزار ريالي تعويض مي شوند
رئيس کل بانک مرکزي طي مصاحبه اي اعلام کرد اسکناس هاي5 و 10 و 5 هزار ريالي رژيم گذشته که با عکس شاه مخلوع در جريان بوده است از تاريخ پنجشنبه 19 تير تا پايان روز پنجشنبه دوم مرداد جمع آوري خواهد شد و از روز 3 مرداد از درجه اعتبار ساقط مي گردد .به جاي اسکناس هاي 5 و 10 ريالي اسکناس جديدي فعلا منتشر نخواهد شد و به جاس اسکناس 5 هزار ريالي اسکناس جديد با نقش بارگاه امام رضا (ع) و عبارت جمهوري اسلامي ايران به جريان گذاشته مي شود . (10)
پي نوشت :
1- هر چند که شکست آمريکا در صحراي طبس موجب شد تا مقامات اين کشور به طور موقت انديشه عمليات نظامي بر عليه کشورمان را از سر بيرون کنند ، اما اين حادثه باعث نشد تا آمريکا طرحهاي خرابکارانه خود را متوقف کنند بلکه حمايت مستقيم از ضد انقلابيون و تحريک آنان و همچنين پشتيباني از رژيم بعث عراق ، در مرحله پس از شکست کودتا در دستور کار آنان قرار گرفت . برخي کارشناسان کشورمان معتقدند که پس از شکست آمريکا در حمله نظامي به طبس ، دو راهکار براي جبران اين مسأله از سوي مقامات کاخ سفيد در نظر گرفته شد که عبارت بودند از 1 - انجام يک کودتاي نظامي با هدف سرنگوني نظام جمهوري اسلامي با همکاري فرماندهان سابق ارتش رژيم شاهنشاهي ، نيروهاي ساواک ، گروه هاي ضد انقلاب ، متحدين آمريکا در منطقه و از طريق دريافت کمکهاي مالي ، نظامي و فني آمريکا 2- تحريک يک کشور ثالث به طرح ريزي حمله نظامي و تجاوز گسترده به خاک جمهوري اسلامي ايران .
مؤيداتي براي اثبات اين نظريه وجود دارد . از يک سو برخي مقامات آمريکايي در خاطرات يا اظهارات خود با ظرافت به اين مسأله اشاره کرده اند . از جمله برژينسکي – مشاور امنيت ملي کارتر – به بحث هاي خود با کارتر رئيس جمهور وقت آمريکا و ديگر اعضاي کابينه وي درباره لزوم انجام دادن يک عمليات تلافي جويانه در صورت شکست توطئه طبس اشاره کرده و مي گويد : « براون ( وزير دفاع آمريکا ) و ترنر ( رئيس سازمان سيا ) با عمليات تلافي جويانه در صورت شکست مأموريت نجات موافق بودند ... در هر حال ، در پايان اين گفت و گوها به ما اجازه داده شد طرح هايي را براي عمليات تلافي جويانه در نظر بگيريم ، ولي تصميم اجراي اين نقشه ها به بعد موکول شد» همچنين اعترافات برخي سران دستگير شده کودتاي نوژه نيز نشان دهنده آن است که بحث تقدم و تأخر اين دو توطئه در ميان طراحان و استراتژيست هاي آمريکايي مطرح بود و سرانجام قرار شد طرح کودتا که کم هزينه تر ، مؤثرتر و سريعتر مي باشد ، اجرا شود و در صورت شکست آن ، راه حل طولاني تر و پرهزينه تر تحميل جنگ؛ مورد استفاده قرار گيرد .
به عنوان مثال ، در اعترافات يکي از اين افراد مي خوانيم :«پس از سفر بني عامري [يکي از سران کودتا] به پاريس ، طرح حمله عراق به ايران در تقدم دوم قرار گرفت و انجام کودتاي نظامي به عنوان اولويت اول ، در صدر برنامه هاي آمريکا ، قرار داده شد .»
علاوه بر اين ، دولت آمريکا «در بحبوحه پيروزي انقلاب ، يعني در روز 22 بهمن » نيز تلاش کرده بود تا يک کودتاي نظامي را عليه انقلاب اسلامي ساماندهي کند .
برژينسکي ، مشاور امنيت ملي کارتر که بيش از تمامي همکاران رئيس جمهور آمريکا به استفاده از روشهاي تند و خشن عليه انقلاب ايران علاقه مند بود ، در بحبوحه انقلاب و در حاليکه سوليوان – سفير آمريکا در ايران – در تلاش براي نجات پرسنل نظامي اين کشور در تهران از محاصره بود ، با وي تماس گرفته و خواستار اظهارنظر سوليوان در اين مورد شد . نظرات وي در اين زمينه خواندني است . « نهايت خشم و عصبانيت من در اين مکالمه موقعي بود که گفته شد برژينسکي درباره امکان ترتيب دادن يک کودتا براي استقرار يک رژيم نظامي به جاي حکومت در حال سقوط بختيار ، از من نظر مي خواهد . اين فکر و اين سؤال در آن شرايط به قدري سخيف و نامعقول بود که بي اختيار مرا به اداي يک کلمه زشت درباره برژينسکي وادار ساخت . »
سوليوان سرانجام به دنبال اصرار مقامات واشنگتن با رئيس مستشاران نظامي آمريکا در تهران که در محاصره نيروهاي انقلابي بود ، تماس مي گيرد و نظر خود را اين چنين اعلام مي کنند :«در شرايط فعلي شانس موفقيت يک کودتاي نظامي فقط پنج درصد است»اما برژينسکي خيال کودتا را کنار نمي گذارد و اندکي پس از پيروزي انقلاب با ژنرال هايزر که تا چند روز قبل از پيروزي انقلاب ، براي ساماندهي ارتش شاهنشاهي در تهران به سر مي برد ، تماس مي گيرد و از او سؤال مي کند که آيا مايل است براي انجام دادن يک کودتاي نظامي به تهران برگردد که هايزر نيز چنين پاسخ مي دهد: «وضعيت فعلي ايران را با توجه به اينکه افراد ارشد در زندان هستند ، بسيار وخيم مي دانم به اين جهت اجرا کردن برنامه کودتا فعلا ميسر نيست ، اما برژينسکي علاقه شديدي به کودتا نشان مي داد ... گفتم تحت شرايطي مي توانم اين را انجام دهم که به مقدار نامحدودي پول نياز خواهد بود . بايد در حدود 10 تا 12 ژنرال آمريکا را با خودم ببرم و به ده هزار نفر از بهترين سربازان آمريکايي نياز دارم . حمايت همه جانبه و متحد کشور نيز لازم است. »
اين اظهار نظر موجب مي شود تا برژينسکي و همفکرانش در آن مقطع فکر کودتا را از سر به در کنند ، اما به دنبال واقعه گروگانگيري و شکست عمليات نجات در طبس و تحقير شديد وجهه آمريکا در جهان ، اين فکر بار ديگر در ذهن سرمداران کاخ سفيد جوانه زد و تماسهايي با شاهپور بختيار در پاريس براي هدايت کودتاي نوژه به عمل آمد . در همين زمينه سفيران آمريکا و انگليس در فرانسه با بختيار ملاقات و چگونگي اجراي کودتا ، تاريخ وقوع و تقدم آن نسبت به طرح هاي ديگر را مشخص مي کنند.
مقدمات و اجراي کودتا
اين مسايل پس از مسافرت سرهنگ 2 بازنشسته ژاندارمري ، بني عامري ، به پاريس در تاريخ 15 اسفند 1358 مشخص شد .به اين ترتيب ، نطفه جدي ترين طرح براندازي عليه نظام نوپاي جمهوري اسلامي بسته شد و پس از شکست آمريکا در طبس در دستور کار قرار گرفت . بر همين اساس ، بختيار – آخرين نخست وزير رژيم شاه – تحت فشار آمريکا و انگليس به سازماندهي اجزاي کودتا براي مقابله با نظام جمهوري اسلامي پرداخته و به شناسايي و جذب گروه ها و دسته ها و چهره هايي مبادرت مي کند که به طور فردي يا جمعي ، در ارتباط با هم ، يا پراکنده عليه نظام جمهوري اسلامي فعاليت مي کردند .به اين ترتيب ، بني عامري در مقام رئيس شاخه عمل و شاخه نظامي کودتا از پاريس به تهران بازگشت و مشغول جذب افراد اطلاعاتي و نظامي از اداره دوم ارتش و مأمورين ساواک منحله شد .
ستاد هدايت کودتا با شاخه عمل با کمک حاميان خارجي خود ، توانست دست به ايجاد سه کميته مجزا بزند که همگي جلسات زيادي را براي مديريت کودتا تشکيل مي دادند و زير نظر ستاد فرماندهي در پاريس عمل مي کردند . اين ستاد متشکل از چهره هاي سياسي و نظامي رژيم پهلوي بود . اما سه کميته تشکيل شده براي انجام کودتا عبارت بودند از : 1- کميته نظامي ولجستيک (پشتيباني) ، 2- کميته سياسي ، 3- کميته عالي
به هر حال کودتاي نوژه که در تاريخ 18 تير ماه سال 1359 ، يعني سه روز قبل از وقوع ، کشف و خنثي گرديد ، قرار بود با زمينه سازيهايي که شده بود به موفقيت برسد . بنا بر اعترافات عوامل کودتا ، تمامي ابرقدرتها در مورد کودتاي نوژه توافق کرده بودند و طرح کودتا تا آن حد دقيق و حساب شده بود که کودتا گران گمان مي کردند در صورت اجرا ، صد درصد موفق خواهند شد اما نحوه اجراي کودتا به اين صورت بود که پس از کسب آمادگي هاي نظامي ، مالي و سياسي ، عناصر کودتاچي در ميان ايلات و عشاير غيور و وطن پرست نفوذ کردند و همچنين با انفجار در دکلهاي برق ، راه آهن ، پلها ، غارت سربازخانه ها و غيره تلاش مي کردند تا به اندازه کافي اغتشاش و شورش و خرابکاري ايجاد کنند .
به نظر مي رسد برنامه اين بوده که در مرحله اجراي عمليات حدود 70 تن از شخصيتهاي برجسته مذهبي و سياسي ظرف 12 ساعت دستگير شوند . عمليات کودتا قرار بود همزمان در تهران و ساير شهرهاي بزرگ به اجرا درآيد و اماکني مانند مدرسه فيضيه ، اقامتگاه امام ، کميته مرکزي ، نخست وزيري ، ميعادگاه هاي نماز جمعه ، صدا و سيما و غيره با هواپيماهاي جنگي بمباران شود .
قرار بود کودتاگران در اين بمباران ها ، از بمبهاي خوشه اي و آتش زا استفاده کنند و از پرسنل مجرب نظامي نيز بهره برند . همچنين در نظر داشتند تا پس از آغاز عمليات هوايي ، به فاصله کوتاهي نيروهاي زرهي و پياده وارد عمل شوند.رکني در اين مورد مي گويد :اعضاي نيروي زميني و لشکر گارد مي گفتند بعد از اينکه نيروي هوايي وارد کار شد و هدفهاي انتخاب شده را کوبيد ، ما حداکثر تا چهارساعت ، با تانکها و نفرات وارد عمل مي شويم.»
نکته جالب آنکه عوامل خرابکار و وابستگان به بيگانه ، مانند ديگر سرکردگان گروهکهاي ضد انقلاب و اربابان خارجي شان ، امام خميني (ره) را بزرگترين خطر مي دانستند و با آنکه منزل ساده امام ، منطقه نظامي نبود و از هيچ گونه استحکام دفاعي نيز بهره مند نبود ، اما سه فروند هواپيماي فانتوم را براي بمباران اقامتگاه ايشان آماده کرده بودند .
رکني در اين باره مي گويد :عاملي که خطر واقعي محسوب مي شد ، امام بود . به همين جهت ، با وجودي که منزل امام يک منطقه رزمي نبود ، اما براي خانه امام سه فروند هواپيماي فانتوم منظور شده بود که اين سه فروند هواپيما بمب جنگي داشتند ، يک فروندش موشک داشت ، چون دقت موشک بي نهايت زياد است و دقت بمب کمتر است ، اينها را با هم مخلوط کرده بودند که حداکثر نتيجه را بگيرند .
در يک فروند ديگر ، بمبهاي خوشه اي ضد نفر بود که هر گاه پرتاب مي شد تا نيم ساعت بعد از آن ، هر کس که به منزل امام و آن محوطه اي که اين بمب پرتاب شده بود نزديک مي شد ، از بين مي رفت چون اينها فيوز داشتند فيوزها تنظيم شده بود از صفر تا نيم ساعت ... به همين جهت ، بزرگترين دشمن را امام فرض کرده بودند و بيشترين نيرو را هم براي کوبيدن جماران به کار گرفته بودند . پس با توجه به آتش قدرت هوايي ، اين کودتا از لحاظ تاکتيکي يک کودتاي پيروز بود ، ولي کودتايي بود که ايدئولوژي نداشت و اين نقطه ضعف بود . »
در صورت پيروزي کودتا نيز قرار بود اعلاميه زير به اطلاع مردم برسد :« همکاران عزيز ! ساعت موعود فرا رسيد . ارتش وطن پرست ايران حکومت پوسيده آخوندها را برچيد . کليه واحدهاي ارتش به ژاندارمري و شهرباني اعلام همبستگي نمودند . هر گونه مقاومت به شدت سرکوب خواهد شد . آماده اخذ دستورات باشيد.» کودتاگران همچنين سر آن داشتند که پس از برکناري دولت توسط عناصر کودتا ، آنان يک دولت صد درصد نظامي روي کار آورده و زمام امور کشور را – به مدت دو سال – در دست بگيرند .
همچنين قرار بود تا بختيار به ايران بيايد و به نخست وزيري برسد ، ولي فقط قدرت سياسي را در دست داشته باشد و به هيچ حزب و گروه سياسي تا دو سال اجاره فعاليت داده نشود . پس از گذشت دو سال ، يک – به اصطلاح – انتخابات برگزار شود و از مردم خواسته شود تا از بين « جمهوري دموکراتيک» يا «رژيم موروثي سلطنتي » يکي را انتخاب کنند . ! اما در عمل ، شوراي نظامي که سرهنگ بني عامري رياست آن را بر عهده داشت و قرار بود با برقراري امنيت ، مقدمات و شرايط بازگشت بختيار به کشور را فراهم آورد ، افکار ديگري را در سر داشت که مي توان از آن به عنوان «کودتا در کودتا » ياد کرد .
در حالي که سران کودتا در پاريس اصرار داشتند که بختيار ظرف 48 ساعت پس از کودتا به ايران بيايد و در پست نخست وزيري مشغول به کار شود ، بني عامري تأکيد داشت که بختيار نبايد زودتر از يک هفته به تهران بيايد . اعتراف هاي کودتاگران نشان مي دهد که بني عامري قصد داشت پس از تثبيت اوضاع در تهران ، قدرت را به نفع خود در دست بگيرد . اما در مقابل ، آمريکاييان با افکار وي مخالف بودند و اعتقاد داشتند که پس از سقوط نظام جمهوري اسلامي ، بايد چهره اي صاحب نام و حتي الامکان برخوردار از مقبوليت ، زمام امور را به دست گيرد.
آمريکا از اين امر آگاه بود که نظام جانشين جمهوري اسلامي بايد پيرامون يک شخصيت مشهور و خوشنام و مشروع تشکيل شود تا پس از کودتا ، جامعه درگير جنگ داخلي و بي ثباتي نشده و در مدت کوتاهي ثبات لازم را کسب نمايد .
شکست کودتا
به هر حال ، کودتا سه روز قبل از وقوع ، به علت تشويش و نگراني يکي از عناصر شرکت کننده در آن و اطْلاع يافتن خانواده وي ، از موضوع ماجرا فاش مي شود . خانواده اين خلبان که وفادار به انقلاب و امام بودند و بخصوص مادر وي ، او را ملزم به افشاي اطلاعات خود در مورد کودتا کرد و او نيز موفق شد حضرت آيت الله خامنه اي را از اين مسئله مطلع سازد .
به اين ترتيب بامداد چهارشنبه 18 تير 1359 طرح کودتا توسط اين فرد ، لو مي رود . چند ساعت پس از افشاي کودتا ، يکي از درجه داران تيپ نوهد نيز به کميته مستقر در اداره دوم ستاد مشترک مراجعه مي کند و يک پاکت در بردارنده بخشي از طرح عملياتي کودتا را در اختيار کميته فوق قرار مي دهد و عمليات ضد کودتا از همين جا آغاز مي شود .
علاوه بر افشاي اين اطلاعات ، قرائن و شواهد گوناگون . ديگري که از فعاليتهاي مخالفين نظام به دست آمده بود ، موجب شد تا مسؤولان نظام نسبت به وجود توطئه ي براندازي ، حساس شوند و براي تشکيل ستادي به نام ستاد
«خنثي سازي کودتا» اقدام کنند تا اين گروه با تجزيه و تحليل اطلاعات به دست آمده ، آمادگي لازم براي رويارويي توطئه ي احتمالي و خنثي سازي آن را داشته باشند .
به هر حال ، توطئه ي کودتاي نوژه به بهترين نحو سرکوب شد و شکستگي ديگر در کارنامه آمريکا ثبت گرديد.
اما آمريکاييان که منافع خود را به دنبال پيروزي انقلاب در خطر مي ديدند و قصد داشتند به هر وسيله اي به ايران براي آزادي گروگانها فشار وارد کنند ، بخش دوم توطئه خود را اجرا کردند . اين بار به طور غيرمستقيم رژيم بعثي عراق را به جنگ ضد ايران تشويق کردند . و به دنبال آن دولت بعثي عراق در تاريخ 31 شهريور سال 1359 از زمين ، هوا و دريا به ايران حمله ور شد در نتيجه جنگ تحميلي 8 ساله بر ضد ايران آغاز شد ، جنگي که در آن ، باز ، بازنده نهايي ، ايالات متحده و سگ دست آموزش صدام بود . گفتني است اين کودتا به دليل آن که قرار بود از پايگاه هوايي شهيد نوژه همدان آغاز شود به کودتاي نوژه معروف گرديده است .
1-محمدي ري شهري ، محمد ، خاطره ها ، جلد 1 ، مرکز اسناد انقلاب اسلامي صص 171-105
2- جمهوري اسلامي ، 18 تير 1359 ، صفحه 7
3- اطلاعات ، 18 تير 1359 ، صفحه 1
4- اطلاعات ، 18 تير 1359 ، صفحه 3
5- کيهان ، 18 تير 1359 ، صفحه 1
6- اطلاعات ، 18 تير 1359 ، صفحه 2
7- اطلاعات ، 18 تير 1359 ، صفحه 2
8- مشروح مذاکرات مجلس جلسه 18 تير 1359 ، برگرفته از سايت کتابخانه موزه و مرکز اسناد مجلس شوراي اسلامي
9- جمهوري اسلامي ، 18 تير 1359 ، صفحه 11
10- کيهان ، 18 تير 1359 ، صفحه 11
پژوهشگر : سيد روح الله امين آبادي